Blog

dinsdag 01 april 2014

Eén en al techniek

Tata Steel IJmuiden ontvangt WerkWijzer Advies tijdens de Dag van de Ingenieur

Op deze enerverende dag wordt de Ingenieur van het Jaar bekendgemaakt. Ook ontvangt de meest ingenieuze en vindingrijke ingenieursoplossing een prijs uit handen van Ed Nijpels. Kortom, op deze dag wordt het maatschappelijk belang van techniek zichtbaar. Na het openingswoord door de directeur van Tata Steel Dook van den Boer volgt een interessant debat over industrie en techniek, waarbij de toekomst van de maakindustrie centaal staat.

Ter introductie verzorgt Tata Steel IJmuiden een uitgebreide rondleiding over het terrein. Een locatie die techniek uitademt. Het bedrijf is het op vijf na grootste staalconcern ter wereld. Het staal uit IJmuiden wordt met name verwerkt in de automobielindustrie, de bouw en de verpakkingsindustrie. Het materiaal  wordt verder toegepast in batterijen, buizen, industriële voertuigen en in witgoed, zoals koelkasten en fornuizen.

WerkWijzer Advies krijgt een kijkje in keuken van het productieproces. De productie van hoogwaardige staal verloopt via een keten van verschillende fabrieken.

Van erts tot ruwijzer

Het maken van ruwijzer omvat drie processen. Het eerste proces is de 'vergassing' van steenkool tot kooks. Het tweede proces is het 'voorbakken' van fijn ijzererts tot brokken en knikkers, die sinter en pellets worden genoemd. Daarna begint de eigenlijke productie van ruwijzer. Uit kooks, sinter en pellets ontstaat in de hoogovens vloeibaar ruwijzer, dat met een temperatuur van circa 1500 °C uit de hoogoven wordt getapt.

Van ruwijzer tot ruwstaal

Ruwijzer bevat veel koolstof, waardoor het gestolde materiaal bros is en niet is te lassen, smeden of vervormen. In de staalfabriek wordt de  koolstof uit het vloeibare ijzer gebrand door er met grote kracht zuurstof op te blazen. De temperatuur loopt daarbij op tot circa 2000 °C. Om de temperatuur niet verder te laten stijgen wordt schroot toegevoegd aan het vloeibare ijzer.

Van ruwstaal tot gewalst staal

Het staal wordt op twee manieren verder verwerkt. Het grootste deel wordt tot een 22,5 centimeter dikke plak gegoten en vervolgens in de warmbandwalserij bij een temperatuur van circa 1200 °C gewalst tot een dikte tussen de 1,5 en 25 millimeter. Aan het einde van de productielijn wordt het staal opgerold. Een kleiner deel van het staal gaat naar de hypermoderne gietwalsinstallatie. In deze fabriek zijn de processen van gieten en walsen geïntegreerd tot één procesgang. Het vloeibare staal wordt gegoten, gestold, direct gewalst tot circa 1 millimeter dik en vervolgens opgerold.

WerkWijzer Advies bedankt Tata Steel en de organisatoren van de Dag van de Ingenieur voor de gastvrijheid tijdens deze interessante en leerzame dag.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.